Share

Centre Start-Up pentru Tineri – START YOU


Finanţator:
Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane – Axa Prioritară: 2 “Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii” – Domeniul Major de intervenţie 2.1. „Tranziţia  de la şcoală la viaţa activă”

 Parteneri:

  • PATRONATUL TINERILOR ÎNTREPRINZĂTORI DIN ROMÂNIA – PTIR
  • EURO<26
  • YoungScot, Scoţia, Marea Britanie
Obiectivul general al proiectului il reprezinta facilitarea insertiei pe piata muncii a elevilor si studentilor, printr-o serie de actiuni cu caracter inovator care vor conduce la cresterea sanselor de ocupare si de dezvoltare a competentelor personale si profesionale ale acestora in scopul imbunatatirii tranzitiei de la scoala la o viata activa.

Obiective specifice: O.1. Cresterea gradului de informare si constientizare al elevilor si studentilor asupra oportunitatilor de facilitare a tranzitiei de la scoala la viata activa; O.2. Facilitarea si imbunatatirea accesului membrilor grupului tinta pe piata muncii prin dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale si personale; O.3. Promovarea parteneriatelor intre factorii interesati in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa a elevilor si studentilor.
 
Activitati eligibile:
A.1. Organizarea si implementarea unei campanii de informare, constientizare si mediatizare, vizand popularizarea oportunitatilor de facilitare a tranzitiei de la statutul de elev/ student la acela de angajat.
A.1.1. Pregatirea, realizarea, editarea si multiplicarea materialelor de informare pentru campania de informare, constientizare si mediatizare (Agenda START YOU, brosuri de informare, afise, alte materiale de informare).
A.1.2. Editarea si publicarea revistei START YOU si a Ghidului EU/RO START-UP.
A.1.3. Realizarea platformei virtuale START- up. Platforma web va avea urmatoarea structura: informatii asupra diverselor programe de finantare, o baza de date cu angajatori, manageri, antreprenori, tendinte de dezvoltare economica din regiunile tinta cu scopul accesului direct la informatii de prima mana in ceea ce priveste piata muncii, informatii legate de modul de organizare si functionare al intreprinderilor simulate; acces la o baza de date cu instructori/ lectori care vor putea acorda consiliere pe diverse teme, evenimente, facilitati etc.; informatii si link-uri utile dezvoltarii culturii antreprenoriale, o harta virtuala cu locatiile si programul unor evenimente de interes pentru tinerii din zonele tinta (targuri de joburi, evenimente diverse etc.).
A.1.4. Organizarea a 7 dezbateri informative. Obiectivul lor va fi cresterea gradului de informare a membrilor grupului tinta asupra oportunitatilor de facilitare a tranzitiei de la scoala la viata activa, precum si atragerea de participanti la activitatile care se vor desfasura in cadrul Centrelor START-up.
A.1.5. Organizarea si implementarea Forumului National „Tinerii – motor al dezvoltarii”. Durata o zi. Locatia: Bucuresti. Invitati: tineri, elevi si studenti cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, profesori, tutori, instructori din cele sapte regiuni de dezvoltare tinta propuse in cadrul proiectului, mass-media, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, reprezentanti ai angajatorilor si tineri antreprenori;
A.1.6. Activitati de lobby la nivelul scolilor, universitatilor, intreprinderilor si a altor institutii in vederea facilitarii tranziliei de la scoala la viata activa.
A.2. Realizarea cadrului conceptual si organizarea centrelor START–up. Obiectivul activitatii il constituie realizarea cadrului conceptual si organizarea a 7 centre Start-up (in localitatile Bucuresti, Galati, Bistrita, Sibiu, Iasi, Slatina, Ineu), in scopul dezvoltarii competentelor personale si profesionale ale membrilor grupului tinta, avand totodata rol de popularizare a oportunitatilor de facilitare a tranzitiei de la scoala la viata activa si rol de facilitare a comunicarii si informarii atat cu grupul tinta, cat si la nivelul scolilor, universitatilor, intreprinderilor si altor institutii.
A.3. Activitati de dezvoltare si implementare a metodelor interactive de invatare „intreprinderea simulata”. Obiectivul acestei activitati il constituie oferirea unor serii de ateliere de lucru in cadrul carora membrii grupului tinta sa dobandeasca abilitati antreprenoriale si personale prin simularea proceselor interne desfasurate intr-o firma reala si a relatiilor sale cu alte firme si institutii. In „intreprinderea simulata” vor fi exersate tranzactiile economice existente in firmele reale, fiecare intreprindere simulata fiind structurata in conformitate cu situatia din practica, in departamente: resurse umane, secretariat, marketing, desfacere, financiar-contabilitate etc. La nivelul intregului proiect vor fi organizate 70 de ateliere de lucru.
A.4. Organizarea si implementarea evenimentelor MentorShip – 42 de intalniri ale membrilor grupului tinta cu tineri intreprinzatori, manageri, urmarindu-se astfel dezvoltarea abilitatilor de comunicare si a celor de implicare a tinerilor la nivelul dezvoltarii competentelor personale si profesionale, precum si transferul de bune practici in vederea dezvoltarii propriilor intreprinderi simulate.
Rezultate anticipate:
- 7 centre Start-up (in localitatile Bucuresti, Galati, Bistrita, Sibiu, Iasi, Slatina, Ineu).
- 70 de ateliere de lucru in cadrul carora membrii grupului tinta sa simuleze procesele interne desfasurate intr-o firma reala si a relatiilor acesteia cu alte firme si institutii
- 1050 de participanti la ateliere din cadrul grupului tinta care isi vor dezvolta competentele personale si profesionale
- 350 de intreprinderi simulate infiintate
- 42 de evenimente MentorShip, organizate si implementate in cadrul centrelor Start-up infiintate
- 630 de participanti la evenimentele tip MentorShip
- O Platforma virtuala START- up cu rol in facilitarea accesului la informatie, motivarea tinerilor de a participa la diverse evenimente de dezvoltare a spiritului antreprenorial si personal
- 7 dezbateri informative
- 1 Forum National „Tinerii – motor al dezvoltarii”
- Revista START YOU – 12000 de exemplare
- Ghidul EU/RO-START UP – 10000 exemplare
- Materiale de informare (10 000 buc. Agenda START YOU, 1000 de brosuri de informare, 2000 de afise, alte materiale de informare)
- minim 21 parteneriate incheiate intre scoli, universitati, intreprinderi si alte institutii in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa
- 1 vizita de lucru a partenerului transnational in Romania si doua vizite a 2 reprezentanti ai echipei de implementare din Romania in Scotia.
Grupul tinta este compus din elevi si studenti cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, din 7 regiuni de dezvoltare (B-I, C, N-E, N-V, S-E, S-V si V).
Marimea grupului tinta: 1905 participanti
Structura: 900 Elevi inmatriculati in sistemul national de invatamant si 1015 Studenti inmatriculati in sistemul national de invatamant