Share

Deputat pentru o zi


Proiect finanţat de Camera Deputaţilor prin Programul Parteneriat cu societatea civilă


Promotor:
Centrul de Consultanta si Management al Proiectelor “EUROPROJECT

Finantator:
Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor

Scopul proiectului: Scopul proiectului îl reprezinta cunoasterea si învatarea de catre tineri a modului în care functioneaza sistemul parlamentar în România, prin exersarea mecanismelor parlamentare în conditii reale.
Rolul proiectului: În cadrul proiectului se va organiza: un seminar de informare având ca rezultat cunoasterea sistemului decizional specific Camerei Deputatilor precum si a activitatii parlamentare si nationale, si activitatea “Deputat pentru o zi”, prin implicarea a 20 de tineri selectati în functie de gradul de cunoastere al sistemului parlamentar românesc, gradul de motivare si implicare în viata sociala si economica si interesul în ceea ce priveste mecanismul legislativ intern al Camerei Deputatilor din România. În urma acestei simulari, se va întocmi un raport de evaluare referitor la eficienta introducerii în cadrul Camerei Deputatilor a unui program de stimulare participativa a tinerilor la astfel de simulari, cu scopul cresterii vizibilitatii, cunoasterii rolului, mecanismelor interne si a importantei acestui for în sistemul parlamentarismului românesc.

Grupul tinta
îl reprezinta tineri cu vârste între 18 si 30 de ani din judetul Olt. Proiectul „Deputat pentru o zi” îsi propune sa contribuie la o mai buna cunoastere si implicare a tinerilor în luarea deciziilor la nivel comunitar, precum si o mai buna valorificare a potentialului acestora în ceea ce reprezinta procesul legislativ din România, prin învatare, exersare si participare în cadrul decizional constituit de Camera Deputatilor.

Rezultatul proiectului:

  • Imbunatatirea comunicarii publice
  • Crearea unui instrument dinamic de informare publica
  • Constientizarea publicului cu privire la rolul sau activ in decizia publica si punerea la dispozitia acestuia a unei posibilitati de dezbatere publica independenta de locatie si ora ( intr-o sala virtuala).
  • Raport care va fi inaintat Camerei Deputatilor privind reactia cetatenilor la acest tip de instrument de dezbatere publica si posibilitatea ca toate proiectele legislative sa aiba posibilitatea dezbaterii publice online.

  • Comunicat de presa ( Vineri, 03.07.2009 )
  • Follow-up conferinta de lansare a proiectului
  • Follow-up seminar de informare
  • Comunicat de presa – prezentarea activitatii “Deputat pentru o zi”
  • Raport de cercetare realizat in baza chestionarelor completate online
  • Raport de cercetare realizat in baza raspunsurilor oferite in formularele de selectie
  • Raport de cercetare realizat in baza chestionarelor completate in timpul vizitei la Camera Deputatilor