Share

Consultare publică pe marginea proiectului de OUG privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării de microîntreprinderi de către întreprinzătorii tineri

Reprezentanți ai Patronatului Tinerilor Intreprinzători din Romănia au participat luni, 11 octombrie 2010 la  „Consultarea publică pe marginea proiectului de OUG privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării de microîntreprinderi de către întreprinzătorii tineri”  care a avut loc la Palatul Victoria.

La eveniment au participat Primul-ministru Emil Boc şi Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, alături de reprezentanţi ai următoarelor organizaţii: Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Romania, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), Uniunea Naţională a Patronatului Român, Consiliul Investitorilor Străini, Patronatul Femeilor de afaceri din IMM-uri Bucureşti, Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin, Asociaţia Tinerilor Antreprenori din România, Junior Chamber Internaţional România, Asociaţia firmelor de electronica și software din Romania, Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Premierul Emil Boc a declarat că Guvernul va aproba în aceeaşi şedinţă şi ordonanţa de urgenţă şi actul normativ privind normele metodologice de aplicare, pentru a facilita aplicarea imediată a reglementărilor.

Referitor la normele metodologice de aplicare ale prezentei OUG, Patronatul Tinerilor Intreprinzători din România susţine următoarele:

1.    Creşterea intensităţii de 30% privind alocarea AFN la minim 70%, fără a modifica suma de 10.000 eur alocată unui întreprinzător debutant. Această cerinţă se înscrie in sfera atât a programelor naţionale şi europene de finanţare (care atenţie, au drept grup ţintă companii la maturitate) şi dăm exemple aici: POR cu o rata de co-finanţare de 0% sau POSCCE cu o rată de 30%.

2.    Bugetul alocat anului viitor ar trebui să fie intensificat pentru susţinerea cel puţin a unui număr de 10.000 de noi firme, având în vedere situaţia datorată în principal efectelor introducerii şi menţinerii impozitului minim.
Dificultăţile importante ale IMM-urilor generate de criză şi de accesul limitat la credite au fost sporite considerabil, ele găsindu-şi cu greutate resursele necesare pentru a-şi continua activitatea şi foarte multe IMM-uri ieşind din circuitul comercial (în perioada 2009-mai 2010 – 317.557 de societăţi comerciale).

3.    Eliminarea cu totul a punctului c) din articolul 4, prevedere care nu corespunde în esenţă raţiunii pentru care un debutant în afaceri ar iniţia o afacere, aceasta are drept scop crearea de profit pentru cel care o întreprinde iar nu obligativitatea de a reinvesti 50% profit.
Eliminarea acestei prevederi va permite şi susţine crearea de noi companii, companii care nu vor beneficia de AFN dar care vor beneficia de facilităţile incluse în lege:
•    înscrierea gratuită
•    scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori

4.    Acordarea de garanţii pentru întreprinzătorii debutanţi care nu beneficiază de AFN, şi această prevedere contribuind în opinia noastră la multiplicarea numărului de firme create.

5.    Conform principiilor susţinute prin Small Business Act, administraţia ar trebui să se abţină de la a solicita întreprinzătorilor informaţii de care dispun, în acest sens obligativitatea notificării OTIMMC ar trebui să revină ONRC şi nu întreprinzătorului; această notificare se va realiza foarte rapid şi uşor datorită existenţei unui sistem informatic perfomant al ONRC, care printr-o simplă extragere din baza de date, va putea pune la dispoziţie toate informaţiile privitoare la înscrierea sau modificarea companiei SRL – ID.

6.    Dezbaterea publică ar trebui făcută şi cu privire la costurile implicate de co-garantarea prin FNGCIMM pentru operaţiunile efectuate; de asemenea, în atenţia publică ar trebui să se afle şi comisioanele şi condiţiile impuse de băncile implicate în program.

Mai multe informații:

Comunicat de presă 12 octombrie 2010
Propuneri de îmbunătăţire cu privire la NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE A ORDONANȚEI DE URGENȚĂ privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri