Share

Modificarile legislative privind ucenicia la locul de munca

Modificările legislative privind ucenicia la locul de muncă

 

 

Prin Legea 106/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 429/2011 de modificare şi completare a Legii 279/2005 cât şi prin Hotărârea de Guvern 1212/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 927/2011 de modificare şi com­pletare a normelor metodo­logice de aplicare a Legii uceniciei, legislaţia privind ucenicia la locul de muncă a suferit o serie de modificări.

Potrivit noilor modificări, contractul de ucenicie la locul de muncă se încheie pe durată determinată, cuprinsă între un an şi trei ani de zile, iar perioada de probă la care poate fi supus ucenicul nu poate depăşi 30 de zile.

Legea mai sus mentionata prezinta o serie de obligatii noi pentru angajator, dupa cum urmeaza :

  • Angajatorul care organizează ucenicia la locul de muncă are obligaţia să comunice agen­ţiei pentru ocuparea forţei de muncă, în raza căreia îşi are sediul, respectiv domiciliul, lo­curile de muncă pentru care urmează să organizeze pro­gra­me de ucenicie la locul de muncă.
  • Angajatorul are, de ase­menea, obligaţia să-i asi­gure ucenicului, pregătirea teore­tică şi practică, iar coordo­natorul de ucenicie trebuie să aibă o experienţă profesio­nală de cel puţin 5 ani în ocu­paţia pentru care se organi­zează programul de ucenicie.
  • Angajatorul trebuie să organizeze evaluarea uceni­cului la un centru autorizat de evaluare şi certificare a com­petenţelor profesionale cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de data încetării con­tractului de ucenicie, iar cos­turile care ţin de evaluarea ucenicului sunt suportate de angajator.

În situaţia în care ucenicul nu a obtinut competentele profesionale specifice programului de formare prin ucenicie, la prima evaluare, evaluarea acestuia se mai poate face o singura dată, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei Comisiei de evaluare, eliberată potrivit legii, iar contractul de ucenicie la locul de munca se poate prelungi, în mod corespunzator, cu cel mult 60 de zile.

În situaţia în care ucenicul nu obţine nici a doua oară Certificatul de competenţe profesionale, angajatorul este obligat să restituie, în totalitate, agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru somaj pentru respectivul ucenic, plus dobanda de referinţa a Bancii Naţionale a României, în vigoare la data primirii celei de-a doua decizii a Comisiei de evaluare, eliberată potrivit legii.

În situaţia în care contractul de ucenicie la locul de munca încetează anterior datei prevazute în contract, angajatorul este obligat să restituie agenţiei pentru ocuparea fortei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru somaj pentru respectivul ucenic, plus dobanda de referinţă a Bancii Naţionale a României, în vigoare la data încetarii contractului de ucenicie, dacă încetarea acestuia a avut loc din motivele prevazute la art. 55 lit. b), art. 56 alin. (1) lit. d) si art. 65 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată.

Principalul avantaj pentru angajator îl reprezintă faptul că pe durata contractului, pri­meşte lunar o sumă egală cu 60% din valoarea indica­torului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002, reprezen­tând 300 de lei pe lună.

În vederea obţinerii facilităţii anterior amintite, angajatorul trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă prevăzute în contractul de ucenicie la locul de muncă.

Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie la locul de muncă se fac in condiţiile respectării reglementarilor Legii nr. 53/2003Codul muncii, republicată, referitoare la ucenicie şi la contractul individual de munca.

Contractul de munca încheiat între angajator şi ucenic va conţine pe langă elementele obligatorii ale contractului individual de muncă si clauze cu privire la:

a) calificarea pe care urmează să o dobandeasca ucenicul;

b) numele coordonatorului de ucenicie şi calificarea acestuia

c) locul/locurile în care se desfaşoara activitatea de formare profesională;

d) durata necesarăpregatirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de munca;

e) alte clauze potrivit legii.”

Documentele necesare pentru în­cheierea contractului de uce­ni­cie la locul de muncă sînt: actul de identitate, în original şi copie, cer­tificatul de naştere, în original şi copie, copii legalizate ale actelor de studii care atestă îndeplinirea condiţiilor de acces la formare pro­fesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare conform prevederilor din anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobate prin HG nr. 522/2003, cu modificările şi completările ulte­ri­oare, certificat medical care atestă faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea muncii în care se organizează ucenicia şi acordul scris al părinţilor sau, după caz, al reprezentanţilor legali pentru per­soanele care au varsta de 15 ani.

Legea 106/2011 simplifică procedurile pentru angajatori, faţă de vechea legislaţie, în care angajatorii erau nevoiţi să aibă autorizaţii speciale ca să încheie astfel de contracte, iar maiştrii să fie atestaţi.

Conform legislatiei actuale în vigoare pot incheia contracte de ucenicie la locul de munca şi:

a) persoana fizica autorizată, dacă face dovada că presteaza de cel puţin un an activitatea pentru care a fost autorizată;

b) întreprinderea familială, prin reprezentantul acesteia, dacă face dovada că presteaza de cel puţin un an activitatea pentru care s-a constituit ca intreprindere familiala.

Referitor la persoana fizica autorizată şi intreprinderea familiala, acestea  pot organiza ucenicie la locul de muncă pentru maximum 3 ucenici care se pregatesc concomitent si numai pentru nivelul 1 de calificare, potrivit dispoziţiilor legale.

În cazul persoanei fizice autorizate sau, dupa caz, reprezentantul desemnat al întreprinderii familiale, aceştia  au şi calitatea de coordonator de ucenicie.

În plus, prin simplificarea procedurilor, coor­donatorul ucenicului nu tre­buie să mai asigure masa şi ca­zarea acestuia. Trebuie să aibă, în schimb, o experienţă profe­sio­nală de cel puţin 5 ani în ocupaţia pentru care se organizează pro­gramul de ucenicie

Ocupaţiile pentru care se poa­te organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cu­prinse în Clasificarea Ocupa­ţiilor din România.