Share

Târgul Regional al Firmelor de Exerciţiu – Paşcani

Liceul Tehnologic Economic ,,N. Iorga” Paşcani a organizat în zilele de 3 şi 4 aprilie 2014 prima ediţie a Târgului Regional al Firmelor de Exerciţiu, eveniment inedit pentru comunitatea păşcăneană.

Activităţile s-au desfăşurat în holul Casei de Cultură ,,M. Sadoveanu” Paşcani, unde au fost amenajate 26 de standuri care au găzduit firmele de exerciţiu ale elevilor din 12 licee din judeţele Moldovei.

La Târgul Firmelor de Exerciţiu au participat 54 de firme dintre care 26 cu participare directă şi 28 cu participare indirectă. Pe lângă liceele de profil din judeţele Moldovei au participat indirect şi firme de exerciţiu înfiinţate de elevii unor licee din judeţele: Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Ilfov, Maramureş, Sibiu şi Vâlcea. Din Republica Moldova, a participat cu trei firme de exerciţiu Colegiul Naţional de Comerţ ,,Al Asem” Chişinău.

În timpul derulării activităţilor s-a urmărit realizarea următoarelor obiective:

-          sprijinirea şi dezvoltarea competenţelor antreprenoriale;

-          formarea şi dezvoltarea gândirii economice şi asumarea răspunderii;

-          familiarizarea elevilor cu activităţile specifice mediului economic real;

-          utilizarea eficientă a tehnologiei informaţiei în activităţi financiar-contabile, manageriale;

-          corelarea pregătirii teoretice cu pregătirea practică;

-     prelucrarea eficientă a informaţiilor financiar-contabile, manageriale etc, pentru optimizarea activităţii firmelor de exerciţiu;

-          încurajarea elevilor în ceea ce priveşte creativitatea, talentul, abilitatea şi spiritul antreprenorial;

-          dezvoltarea spiritului de echipă, comunicarea eficientă între profesori, elevi şi mediul de afaceri.

Dorindu-se a fi un concurs interdisciplinar, elevii participanţi au avut posibilitatea de a-şi demonstra abilităţile, priceperile şi deprinderile dobândite pe parcursul anilor de studiu la următoarele discipline/module:

-          Educaţie antreprenorială

-          Contabilitatea evenimentelor şi tranzacţiilor

-          Marketingul afacerii

-          Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor

-          Planificare operaţională

-          Organizarea resurselor umane

-          Economie.

La festivitatea de deschidere au participat d-na Mădălina Haraga, reprezentanta Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Nord-Est, numeroşi oameni de afaceri, directori de banci, reprezentanţi ai comunităţii locale şi alţii.

Pe parcursul celor două zile, au vizitat Târgul Firmelor de Exerciţiu numeroşi elevii şi profeori ai liceelor şi şolilor gimnaziale din Paşcani şi din împrejurimi. O surpriză a constituit-o vizita unei delegaţii de profesori şi elevi turci aflaţi într-un proiect cu Liceul Tehnologic ,,M. Busuioc” Paşcani.

Activităţile s-au încheiat cu festivitatea de premiere a elevilor participanţi la concursuri, urmată de un spectacol susţinut de echipa de teatru, de formaţia de dansuri, de corul şi orchestra liceului şi de alţi elevi talentaţi ai şcolilor partenere la acest ,,Târg”.

Aprecierile făcute de specialişti, de vizitatori şi de mass-media locală pun în evidenţă faptul că prima ediţie a Târgului Firmelor de Exerciţiu organizată în zilele de 3 şi 4 aprilie 2014 de către Liceul Tehnologic Economic ,,N. Iorga” Paşcani, a fost un real succes.