Share

Follow-up – Conferinta de presa Growing Up II

poza 1

 2014_06180003Miercuri, 18 Iunie 2014, în Sala Lipscani a Hotelului Cișmigiu, s-a desfăşurat conferinţa de presă de lansare a proiectului „Growing-Up II”, derulat în cadrul Programului Erasmus for Young Entrepreneurs (C6-621837).

La eveniment au luat parte domnul Marcel Ionescu – vice-preşedinte PTIR, domnişoara Daniela Oancea – coordonator de proiect, doamna Denisa Vlad – asistent manager în cadrul proiectului, tineri antreprenori și viitori antreprenori, precum şi reprezentanţi ai mass-media.

Obiectivul proiectului vizează încurajarea schimbului de experiență în afaceri între IMM-urile din Europa. Proiectul le oferă noilor antreprenori posibilitatea de a lucra împreună cu un antreprenor experimentat dintr-o altă țară participantă și de a-şi consolida competenţele necesare pentru iniţierea şi dezvoltarea propriei afaceri. Mai mult, proiectul urmărește internaționalizarea și creşterea competitivităţii IMM-urilor din ţările participante, prin facilitarea accesului pe piaţa europeană şi identificarea unor noi potenţiali parteneri de afaceri.

Denisa Vlad a deschis conferinţa printr-o scurtă prezentare a programului Erasmus for Young Entrepreneurs, precum şi a proiectului „Growing Up II” din perspectiva obiectivelor stabilite şi a rezultatelor anticipate. De asemenea, detaliază modalitatea prin care cei interesaţi pot deveni parte a programului, invintându-i să acceseze site-ul www.erasmus-entrepreneurs.eu, menţionând că înscrierile au fost iniţiate, aplicaţiile fiind deschise până la sfârşitul anului 2015. Totodată, prezintă o parte din statisticile programului, care evidenţiază interesul întreprinzătorilor în a realiza mobilităţi, de a explora noi pieţe şi de a stabili parteneriate. Din anul 2009 până în prezent, au fost finalizate 1680 de mobilități, majoritatea noilor antreprenori provenind din Italia (26%), Spania (23%), Grecia (5,6%), Franța (5,4%) și România (4,7%). Spania şi Italia deţin primele locuri la aplicaţii, cu 49% din totalul noilor antreprenori cuprinşi în program şi cu 43% din antreprenorii gazdă incluşi în proiect.

Cele mai solicitate domenii în care tinerii vor să-şi dezvolte o afacere au fost: publicitatea (14% din schimburile de experienţă), HORECA/ Turism (10% din schimburi), ICT, arhitectură și construcții,  educaţie, consultanţă (fiecare cu câte 8% din schimburile de experienţă).

  În continuare, domnul Marcel Ionescu, vice-preşedinte PTIR, a prezentat câteva dintre beneficiile schimburilor de experiență transnaționale între antreprenori aflați la început de drum și oameni de afaceri de succes și cu experiență din țările Uniunii Europene.

Proiectul „Growing-Up II”

Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni şi va facilita realizarea de stagii în străinătate pentru aproximativ 50 antreprenori aspiranţi sau antreprenori care şi-au lansat afacerea de mai puţin de 3 ani. De asemenea, prin proiect, 50 de antreprenori cu experiență vor acționa ca mentori pentru tinerii dornici să își perfecționeze capacitățile anterprenoriale.

Consorţiul proiectului Growing-Up II cuprinde 6 Organizaţii Intermediare (IO) din 5 State Membre ale UE: România, Polonia, Spania, Italia şi Estonia. Acestea sunt:

 

Perioada de implementare:   Februarie 2014 – Ianuarie 2016

Valoarea toală a proiectului: 353.044,53 €

Echipa PTIR

poza 2