Share

București, 16 iulie 2014 – Comunicat de presă

simpract3

Începând cu data de 01 aprilie 2014, Asociația Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) participă la implementarea proiectul cu titlul „ SIMPRACT – Tranziția de la școală la viața activă prin practică și crearea de întreprinderi simulate”, cod contract POSDRU/160/2.1/S/13811, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, sub coordonarea Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în calitate de Beneficiar al finanțării, alături de alți opt parteneri de prestigiu, instituții de învățământ superior din România: Academia de Studii Economice din București, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea Constantin Brâncuși  din Târgu-Jiu.

Proiectul se înscrie în Axa prioritară 2 „ Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.1. „Tranziția de la școală la o viață activă”, având o durată de implementare de 20 luni.

Obiectivul general  al proiectului vizează facilitarea tranziției de la școală la viața activă a 7000 de studenți înmatriculați în sistemul național de învățământ – printr-o serie de activități de consiliere, orientare profesională și acțiuni cu caracter inovator care vor conduce la dezvoltarea de competențe antreprenoriale și aptitudini de muncă necesare inserției acestora pe piața muncii. Abordarea proiectului se integrează în obiectivele POSDRU 2007–2013 prin prisma faptului că vizează dezvoltarea capitalului uman, întrucât programul de consiliere și orientare profesională și acțiunile cu caracter inovator vor contribui într-o manieră directă la corelarea acestuia cu oportunitățile de participare pe piața muncii. Beneficiile generate de implementarea proiectului vizează în principal grupul țintă.

Activitățile derulate în cadrul proiectului urmăresc:

1. Să faciliteze și să îmbunătățească accesul pe piața muncii pentru 7000 de studenți, prin furnizarea de servicii de consiliere și orientare profesională:

-  Ședințe de consiliere și orientare profesională individuale și de grup, organizate în universități, în cadrul unor workshop-uri și în cadrul Școlii de vară;

-  Servicii de consiliere și orientare profesională în spațiul virtual – prin utilizarea de instrumente TIC și o aplicație Smartphone.

2. Să susțină dezvoltarea spiritului antreprenorial și inovator în rândul a minim 2250 de studenți, prin organizarea și implementarea de activități de tip întreprindere simulată.

3. Să îmbunătățească inserția pe piața muncii a studenților prin intermediul stagiilor de practică în firme reale pentru 500 de studenți.

Instituțiile implicate în desfășurarea activităților își propun, ca prin implementarea proiectului, să contribuie la creșterea șanselor de integrare pe piața muncii a viitorilor absolvenți, fapt ce se va transpune în reducerea șomajului de lungă durată în rândul tinerilor. Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt angajatorii, care vor beneficia de o forță de muncă calificată pe care o vor utiliza și care își va aduce contribuția într-o manieră directă la dezvoltarea activității și a cifrei de afaceri. O forță de muncă de calitate se va regăsi în servicii și produse de calitate și implicit angajatorii vor fi mai competitivi. Contribuția proiectului la atingerea obiectivelor specifice aferente axei prioritare și domeniului major de intervenție va fi reflectată prin îmbunătățirea procesului de inserție a absolvenților pe piața muncii.

PTIR – Departament Proiecte

Telefon/Fax: 40 213 107 710

E-mail: office@ptir.ro

simpract2