Share

The Erasmus for Young Entrepreneurs Programme

Programul Erasmus pentru tinerii antreprenori (Erasmus for young entrepreneurs – EYE) a fost inițiat de către Uniunea Europeană în 2009 și este gestionat de către Agentia Executiva pentru IMM-uri  (EASME). Programul Erasmus pentru tinerii antreprenori a devenit recent parte a Programului pentru competitivitate și inovare al UE și, prin urmare, a fost deschis şi către  antreprenorii din statele Spaţiului Economic European – SEE (Liechtenstein şi Norvegia), din ţările candidate (Croaţia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Muntenegru şi Turcia) și din Albania, Israel și Serbia.

 poza erasmus

Obiectivul general al programului Erasmus pentru tinerii antreprenori este de a oferi noilor antreprenori posibilitatea de a lucra împreună cu un antreprenor experimentat dintr-o altă țară participantă și de a-şi consolida competenţele necesare pentru iniţierea şi dezvoltarea propriei afaceri.

Mai mult, EYE are drept scop stimularea spiritului antreprenorial, internaționalizarea și creşterea competitivităţii IMM-urilor din ţările participante.

Stagiul în străinătate poate dura între 1 lună și 6 luni şi este finanţat parţial de Comisia Europeană. Noii antreprenori primesc o alocație financiară destinată acoperirii costurilor cu transportul și cazarea. Cuantumul acesteia depinde de țara aleasă ca destinație pentru schimbul de experiență şi variază între 530 şi 1.100 de euro pe lună.

Până acum, EYE a sprijinit peste 3.200 de antreprenori, fiind organizate până în prezent aproximativ 1.600 de schimburi între noii antreprenori și antreprenorii cu experiență.

Cine poate participa la program?

Erasmus pentru Tinerii Antreprenori vizează noii antreprenori şi antreprenorii gazdă:

  • Noii antreprenori (new entrepreneurs – NE) sunt cei care intenționează să își lanseze propria afacere sau care deja au inițiat o afacere în ultimii 3 ani.
  • Antreprenorii gazdă (host entrepreneurs – HE) trebuie să deţină sau să administreze un IMM în Uniunea Europeană de cel puţin 3 ani.

Afacerile pot proveni din orice domeniu de activitate. De asemenea, nu există limită de vârstă pentru participanții la acest program, fie ei NE sau HE.

 

Cum funcționează programul?

Programul este gestionat prin intermediul unei rețele de puncte de contact locale (Camere de comerţ, incubatoare de afaceri şi alte organizaţii care sprijină IMM-urile) numite organizaţii intermediare (OI), prezente în ţările participante la program.

Atât noii antreprenori, cât şi cei cu experienţă trebuie să aplice pentru program prin intermediul paginii web: www.erasmus-entrepreneurs.eu și să intre în contact cu organizaţia intermediară cu care doresc să colaboreze. Pentru înscriere, cei interesați trebuie să pregătească următoarele documente: CV în format Europass, motivaţia participării la Programul Erasmus pentru tinerii antreprenori, un plan de afaceri (este necesar doar pentru NE).

Ulterior, organizaţia intermediară selectată va mijloci identificarea companiei partenere. Cele mai importante două criterii care stau la baza stabilirii echipelor de antreprenori sunt: domeniul de activitate şi țara/ țările preferate de antreprenorii respectivi. De îndată ce părţile implicate cad de acord asupra detaliilor cu privire la vizită (planul de lucru, obiective, responsabilităţi etc.), stagiul poate începe.

Care sunt beneficiile participării la un schimb de experienţă?

Antreprenorii aspiranți sau noii antreprenori vor dobândi, cu ajutorul antreprenorilor cu experiență, cunoștințe relevante privind înființarea companiei și administrarea cu succes a acesteia. Totodată, în această perioadă au ocazia de a înţelege piaţa din ţara respectivă şi de a-şi crea o reţea de contacte, esenţială pentru demararea unei afaceri.

Alte beneficii:

  • vor stabili contacte de afaceri pe plan internațional;
  • vor cunoaște o altă piață europeană și diferite practici comerciale;
  • îşi vor consolida competențele sectoriale;
  • vor întâlni antreprenori de succes;
  • vor descoperi oportunități de cooperare;
  • vor obține un grant, sub forma alocației financiare dedicate realizării schimbului de experiență, în cadrul unui program al Comisiei Europene.

 

Antreprenorii gazdă vor avea acces la noi competențe și concepte inovatoare, informații despre piețele străine și oportunități de internaționalizare a afacerii prin găzduirea de noi antreprenori europeni în schimb de experiență.

Alte beneficii:

  • vor stabili contacte de afaceri pe plan internațional;
  • vor lucra cu un tânăr antreprenor motivat și cu idei noi;
  • vor dobândi cunoștințe legate de piețe externe;
  • vor găsi soluții inovatoare pentru a-și îmbunătăți activitățile;
  • vor descoperi noi oportunități de cooperare;
  • își vor extinde activitățile antreprenoriale într-o altă țară.

Rolul PTIR

PTIR este Organizație Intermediară sau Punct local de contact pentru Romania. Reprezentanții PTIR vă vor ajuta să elaborați o aplicație corectă și completă, să identificați un antreprenor experimentat din străinătate și să stabiliți o relație de succes cu acesta.

Nu ezitați să ne contactați pentru informații suplimentare despre programul Erasmus pentru tinerii antreprenori!

Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători Din România (PTIR/ YEAR)

Str. Blanduziei nr. 1, sector 2, Bucuresti

Persoana de contact: Daniela Oancea daniela.oancea@ptir.ro; telefon:  +40 213 107 710