Share

LEGE privind dezvoltarea finanţărilor participative (crowdfunding)

Proiect

LEGE
privind dezvoltarea finanţărilor participative
(crowdfunding)

Capitolul 1 Dispoziţii generale

Art. 1. Obiect şi definiţii
1) Prezenta lege reglementează modalitatea de funcţionare a platformelor online de finanţare participativă, privind ofertele de titluri financiare de tip capital sau creanță şi a căror activitate se desfăşoară exclusiv prin intermediul unui site web.
2) Platformele de finanţare participative sunt constituite în cadrul societăţilor comerciale, înregistrate conform Legii nr. 31/1990 a societăţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care doresc să pună in legătură prin intermediul site-ului web investitorii cu dezvoltatorii de proiecte .
3) În sensul prezentei legii, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) titlurile financiare de tip capital sunt parti sociale emise de dezvoltatorul de proiect în cazul societăţilor cu răspundere limitată, actiuni si/sau obligatiuni emise de dezvoltatorul de proiect în cazul societatilor pe actiuni.
b) titlurile financiare de tip creanţă sunt drepturile investitorilor de-a incasa de la dezvoltatorul de proiect, dobânzi şi suma imprumutului participativ la termenele stabilite in proiect, reglementate conform prezentei legi;
c) dezvoltatorul de proiect este persoana juridica detinatoarea unui proiect de afaceri care doreşte să obţină fondurile bănesti necesare pentru a demara proiectul şi care nu poate sau nu doreste să apeleze la credite bancare.
d) investitorul in cadrul finantarii participative este acea persoana fizică sau juridică care doreste să investească sume de bani în proiectele favorite postate pe platforme.
e) proiect finanţat participativ este acel proiect de afaceri, postat pe o platforma si asumat de catre un dezvoltator de proiect.
f) imprumutul participativ – împrumutul realizat prin intermediul platformelor de finanţare participativă,
g) Autoritatea de Supraveghere Financiară – autoritatea administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, înfiinţată conform Ordonanţei de urgenţă nr.93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu modificările şi completările ulterioare, numită în continuare ASF.

Art. 2. Caracteristicile finanţărilor participative
Finanțarea participativă a proiectelor reprezintă acele investitii directe, realizate de investitori, la cererea unor dezvoltatori de proiecte care îndeplinesc următoarele caracteristici :
a) investitorii sunt persoane fizice sau juridice, care se aşteaptă să obţină un profit în urma investiţiei de capital;
b) proiectele sunt initiate de către dezvoltatorul de proiect care este persoană juridică:
c) finanțarea este destinată unui proiect specific, identificat printr-un indicativ de proiect.
d) este pusă în aplicare printr-o formă prevăzută la art. 3 alin. 1.

Capitolul II Formele participative de finanțare

Art. 3. Domeniu de aplicare
1) Finanțarea participativa a proiectelor poate fi pusă în aplicare prin :
a) emiterea de parţi sociale la societatile cu răspundere limitată
b) emiterea de actiuni si/sau obligatiuni la societăţile pe acţiuni
c) emiterea de titluri de creanţă care conferă investitorilor dreptul de a încasa dobânzi
pe perioada in care împrumutul nu a ajuns la scadenţă.
2) Suma maximă de fonduri colectate pentru un proiect prin intermediul platformelor de finanțare participativă nu poate depăşi valoarea de 1 milion de euro, echivalent lei, la cursul Băncii Nationale a României din ziua postării proiectului.

Art. 4. Servicii prestate de platformele de finanțare participativa
1) Platformele de finanțare participativă oferă in principal următoarele servicii :
a) Primirea şi publicarea pe platforma a proiectelor de finanțare participativă .
b ) Oferirea potențialilor investitori a contactului direct cu dezvoltatorii de proiecte .
c) Colectarea sumelor de la investitori si virarea lor , la finalizarea termenului de finantare, după caz, dezvoltatorilor de proiecte sau rambursarea sumelor către investitori.
2) In plus fata de serviciile de la alin. 1) platformele de finanţare participativă pot furniza urmatoarele servicii suplimentare:
a) Asistenţă şi consultanţă cu privire la modul cum se realizeaza finanţarea participativă
b) Furnizarea modelelor de contracte necesare pentru participarea la proiecte .
c) Transmiterea periodică de informaţii investitorilor cu privire la evoluția proiectului de afaceri şi dezvoltatorului proiectului,
d) Furnizarea de canale de comunicații electronice, prin care investitorii si dezvoltatorii se poată comunica;
e)Furnizarea de canale de tranzactionare electronice, prin care investitorii si dezvoltatorii se poată vinde sau cumpara titluri participative ;
f) Alte activitati cu informarea ASF-ului.

Art. 5. Excepţii de la aplicarea legii.
Nu sunt considerate entități de tipul platformă de finanţare participativă acele platforme online prin care se solicită fonduri sau resurse pentru proiecte de dezvoltare, prin intermediul donaţiilor sau sponsorizărilor.

Art 6. Interdicții privind activitatea platformelor de finanţare participativă
1) Platformele de finanţare participativă nu trebuie să se angajeze în activități rezervate pentru firmele de servicii de investiții financiare, instituțiile de credit, instituțiile emitente de monedă electronică sau orice altă activitate pentru care este necesară o autorizare fără de care nu se poate desfăşura activitatea.
2) Platformele de finanțare participativa nu pot recomanda investitorilor, acordarea de credite sau împrumuturi, sau asigura absorbția de fonduri.
3) Platformele de finanțare participativă nu pot garanta dezvoltatorilor de proiecte succesul în strângerea de fonduri .

Art. 7. Informare
Prevederile prezentei legi nu aduc atingere dispoziţiilor legale privind protecția drepturilor consumatorilor, de prevenire a spălării banilor şi finanțării terorismului şi protecția datelor cu caracter personal .

Capitolul III Reguli de conduită

Art. 8. Principii generale.
1) Platformele de finanțare participativă trebuie să funcționeze în conformitate cu principiile de neutralitate, transparență şi diligență şi în conformitate cu protejarea intereselor clienților lor.
2) Este considerat client atât dezvoltarul de proiecte cât şi investitorul.
3) Informațiile pe care le oferă platformele de finanţare participativă pentru clienţi trebuie să fie clare, la timp şi suficiente, obiective şi să nu inducă în eroare, exprimate intr-un limbaj simplu nontehnic.

Art. 9. Obligaţiile de informare generale.
1) Platformele de finanţare participativă trebuie să includă minim următoarele informaţii în pagina web:
a) funcţionarea de bază a platformei, inclusiv modul de selectare a proiectelor de finanţare participativă, cum se primeşte şi se procesează informaţiile furnizate de către dezvoltatori şi criteriile de publicare , care ar trebui să fie uniforme şi nediscriminatorii.
b) riscurile pentru investitorii care acordă finanţare prin intermediul platformei de finanţare participativă şi, în orice caz, riscul de pierdere a capitalului investit precum şi riscul de lichiditate.
c) avertismentul că platforma de finanţare participativă nu deţine statutul de societate de servicii de investiţii sau o instituţie de credit, şi nu este legată la niciun fond de garantare a depozitelor de investiţii.
d ) măsurile adoptate şi mijloacele organizaţionale pentru a minimiza riscul de fraudă şi a riscului operaţional .
e ) metodele şi mijloacele prin care participarea la proiect se face fie prin subscrierea sau achiziţionarea de titluri de valoare sau prin participarea la creditare .
f) nivelul comisioanelor aplicabile atât investitorilor cât şi dezvoltatorilor, procesul de contractare si modul de facturare .
g) măsurile luate pentru a evita conflictele de interese.
h) identitatea entităţilor de servicii de investiţii şi de credit care furnizează servicii pe platforma de finanţare participativă, dacă este cazul ,
i) metodele şi mijloacele de prezentare a cererilor şi plângerile înaintate de clienţi şi proceduri pentru a le rezolva.
2) Informaţiile prevăzute la alin. 1 trebuie incluse permanent, direct şi gratuit pe pagina de internet a platformei de finanţare participativă.
3) ASF va adopta norme în ceea ce priveşte publicitatea informaţiilor sau necesitatea includerii de orice alte informaţii considerate necesare.

Art. 10 . Interzicerea participării la proiecte
1) Platformele de finanţare participativă nu pot participa la proiecte publicate pe site-ul lor sau în orice altă platformă de finanţare participativă .
2) Platformele de finanţare participativă nu pot publica proiectele acelor dezvoltatori cu care au o legătură sau interes economic .
3) Interdicţiile prevăzute în alineatul 2 se extind şi asupra directorilor , angajaţiilor şi altor persoane care lucrează cu platformele de finanţare participativă.

Art. 11. Conflictul de interese
1) Managerilor, angajaţilor şi alte persoane care lucrează in cadrul platformelor de finanţare participativă le este interzis :
a) Să desfăşoare activităţi care pot da naştere la un conflict de interese sau poate fi utilizat în mod abuziv sau impropriu, şi să divulge informaţii confidenţiale .
b) Să recomande unei terţe persoane să se angajeze în proiectele cu finanţare participativă publicate de platformă.

CAPITOLUL IV Înregistrarea platformelor de finanţare participativă

Art. 12. Înregistrarea şi utilizarea numelui de către platformele de finanțare participativă.
1) Platformele de finanțare participativa care asigură contactul prin intermediul paginilor web dintre investitori şi dezvoltatorii de proiecte, se înregistrează în Registrul general prevăzut la art. 2 alin 6 din Legea 297/2004 privind piata de capital, cu modificările şi completările ulterioare.
2) ASF va notifica fiecare înregistrare a unei platforme de finanțare participativă, societăţii care a cerut înregistrarea.
3) Registrul prevăzut la alin. 1 este public şi trebuie să conțină datele actualizate respectiv numele , adresa de domeniu de Internet , sediul social , precum şi datele de identificare ale persoanelor care ocupă funcţii de conducere şi ale proprietarilor societăţii..
4) Platforma de finanțare participativa nu poate efectua nicio activitate de finantare participativă până când aceasta nu au fost înregistrată la ASF .
6) Denumirea ” platformă de finanțare participativa ” şi abrevierea sa ” PFP ” se limitează la aceste entități, şi aceasta abreviere va preceda numele entitatii.

Art. 13. Cerințe pentru înregistrarea platformelor de finanțare participativă
Pentru ca o societate să se inregistreze ca platformă pentru finanțarea participativă trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
a) acționarii şi directorii platformei de finanțare participativă nu au fost condamnati pentru gestiune frauduloasa, abuz de încredere, fals, uz de fals, înselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si alte infractiuni de natura economică, nu au fost sanctionaţi de A.S.F., Banca Natională a României, sau de alte autoritati de reglementare a pietelor financiare cu interzicerea exercitarii oricarei activitati profesionale, pentru perioada în care aceasta interdictie ramâne în vigoare;
b) trebuie să aibă mijloacele de a asigura în mod rezonabile securitatea, confidențialitatea , fiabilitatea serviciile oferite prin mijloace electronice .
c) să aibă un cod intern de conduită .
d) să aibă sediul social şi administratorul sau directorul care conduce societatea să aibă domiciliul pe teritoriul României.

Art. 14. Cerinţele financiare pentru înregistrare
Societatea care înregistrează platforma de finanțare participativă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru înregistrare:
a) un capital social de minim de 25.000 de euro;
b) să aibă o asigurare de răspundere profesională.

Art. 15. Cererea de înregistrare .
1) Cererea de înregistrare a unei platforme de finanțare participativă trebuie să fie însoțită de următoarele documente :
a) Programul de activități, care trebuie să includă serviciile şi activitățile auxiliare care urmează să fie efectuate.
b ) Descrierea procedurilor administrative şi contabile, precum şi a resurselor tehnice şi umane adecvate pentru activitatea lor.
c) Raportul asociaţilor/actionarilor cu implicare semnificativă cu indicarea intereselor lor în capitalul social .
d) Raportul administratorilor şi acționarilor ce au calitate de manageri generali sau o funcţie similară, cu informații detaliate cu privire la activitatea şi profesia lor .
e) Regulamentul de conduită .
f) Procedurile şi modalitățile de colectare si solutionare a plangerilor si a cererilor venite de la clienti;
g) Numele şi datele de identificare ale administratorului platformei de finanţare participativă.
2) În toate cazurile, trebuie să existe date despre dezvoltatorii de proiecte, rapoarte sau evidențe pentru verificarea conformității cu condițiile şi cerințele din prezentul capitol .
3) Se consideră implicare semnificativă deţinerea, în mod direct sau indirect , a cel puțin 25% din capitalul sau drepturile de vot ale societății sau cazul în care fără a atinge procentul indicat, poate exercita o influență semnificativă asupra societății .
4) ASF dispune includerea informațiilor primite la înregistrarea platformei de finanţare participativă în registru, împreună cu numele persoanelor responsabile pentru conținutul şi acuratețea informațiilor furnizate, acestea răspunzând pentru toate daunele cauzate ca urmare a furnizării unor informatii false sau omisiunea transmiterii de informaţii
.
Art 16. Modificarea, suspendarea şi revocarea înregistrarii .
1) Platforma de finanţare participativă trebuie să informeze ASF-ul, pentru a fi inregistrate in Registru, în următoarele cazuri:
a) schimbarea sediului social sau persoanelor din conducere .
b ) schimbarea numelui platformei de finanţare participativă .
c) modificări în regulile de conduită .
d ) modificări în lista acţionarilor cu deţineri semnificative şi numirea noilor directori şi de conducere ale platformei de finanţare participativă
2) Înregistrarea platformei de finanţarea participativă poate fi suspendată în următoarele cazuri:
a ) Când s-au încălcat în mod sistematic prevederile prezentei legi sau cele ale altor norme de reglementare .
b) În cazul în care există motive rezonabile şi credibile cu privire la influența exercitată de persoanele care dețin o participație semnificativă ce poate fi dăunătoare pentru gestionarea corectă a platformei de finanțare participativă .
c) în cazul încălcării dispoziţiiilor art. 3 alin. 2.
3) ASF poate revoca înregistrarea acordată platformei de finanţare participativă în următoarele cazuri :
a) pentru încălcarea gravă şi sistematică a cerinţelor prezentei legi, care ar putea afecta grav interesele investitorilor .
b) în cazul în care nu începe activitatea în termen de şase luni de la data înregistrării în registru .
c) în cazul renunțării exprese din partea societăţii care deţine platforma de finanţare participativă .
d) dacă s-a obţinut înregistrarea prin declaraţii false sau omisiuni sau prin alte mijloace contrare legii .
e) în cazul în care pentru societatea care deţine platforma de finanţare participativă s-a declanşat procedura falimentului.

CAPITOLUL V Despre dezvoltatorii de proiecte, investitorii in proiecte si titlurile de finantare participative

Art. 17. Condiţiile de acces ale dezvoltatorilor
Platforma de finanţare participativă va permite dezvoltatorilor de proiecte atragerea de fonduri externe de la investitori numai prin intemediul ei , atunci când sunt îndeplinite cerinţele prezentului capitol.

Art. 18. Modalitatea de plată de către investitor
1) Plata sumelor pe care investitorul doreste să le investească prin intermediul platformei de finanţare participativă, este realizată exclusiv prin instrumente de plata electronice sau transfer bancar în contul colector al societăţii care deţine platforma de finanţare participativă.
2) Contul colector va fi deschis la o bancă de pe teritoriul României.

Art. 19 Înregistrarea dezvoltatorului de proiect .
1) Dezvoltatorul de proiect trebuie să fie înregistrat ca persoană juridică pe teritoriul României.
2) Dezvoltatorul de proiect va fi radiat de pe platforma de finanţare participativă dacă administratorul dezvoltatorului sau membrii consiliului său de administraţie sunt condamnaţi pentru infracţiuni împotriva proprietăţii sau spălare de bani.

Art. 20. Înregistrarea titlurilor financiare in cadrul finantarii participative.
1) Titlurile de creanta trebuie să respecte regimul juridic la care acestea sunt supuse .
2) Părţile sociale, actiunile, obligatiunile care urmează să fie emise trebuie să respecte dispoziţiile Legii nr. 31/1990 a societăţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 21. Limite temporale şi cantitative de finanţare a proiectului cu finanţare participativă .
1) În limitele stabilite de către platforma de finanţare participativă , dezvoltatorii de proiecte au dreptul de a stabili un interval de timp maxim pentru obţinerea finanţării, care nu poate fi depăşit .
2) În limitele stabilite de către platforma de finanţare participativă, dezvoltatorii de proiecte au dreptul de a stabili obiectivul de finanţare.
3) Platforma va face public faptul ca finanţarea se realizează pe principiul „totul sau nimic” şi va descrie implicaţiile pentru potenţialii investitori dacă nu se obţine finanţare în intervalul de timp stabilit.
4) În cazul în care nu se colecteaza suma necesară finanţării proiectului, platforma de finanţare are obligaţia de restitui în termen de 5 zile , prin instrumente de plata electonice sau prin virament bancar, suma investită de investitor, cu suportarea comisioanelor bancare de către acesta din urmă.
5) Platforma de finanţare participativă se va asigura că niciun proiect nu este publicat, dacă dezvoltatorul proiectului nu face dovada că are în contul colector minim 5% din valoarea proiectului, fonduri proprii.

Art. 22. Informaţii cu privire la proiect
1) Proiectul de finantare participativă trebuie să cuprindă cel puţin o descriere succintă a acestuia, concis şi într-un limbaj non- tehnic , va oferi informaţii esenţiale într-un mod care permite investitorului mediu de a decide în cunoştinţă de cauză dacă face o investiţie în acest proiect .
2) Informaţiile pe care le oferă potenţialiilor investitori trebuie să fie clare şi suficiente, obiective şi să nu inducă în eroare, sa fie oferite în timp util.

Art. 23. Informaţii despre dezvoltatorul de proiect care emite titluri financiare in cadrul finanţării participative.
În cadrul finantarii participative a proiectelor, dezvoltatorul de proiect va face public pe platforma cel puţin următoarele informaţii despre:
a) Descrierea generală a organelor sale de conducere si planul de afaceri
b) Identitatea şi CV-urile adminstratorilor şi ale managerilor/directorilor .
c) Numele companiei , forma de organizare socială, sediul social , adresa de internet şi numărul de înregistrare al emitentului în Registrul Comertului .
d) Numărul de angajaţi .
e) Descrierea situaţiei financiare .
f) Structura de capital şi a datoriilor .
h) O scurtă descriere a caracteristicilor esenţiale şi riscurile asociate emitentului şi eventualilor garanţi , inclusiv a activelor , a datoriilor şi a poziţiei financiare .
i) situatia litigiilor

Art. 24 . Informaţii despre oferta de titluri de capital in cadrul finantarii participative
Dezvoltatorul de proiect are obligatia sa posteze pe platforma cel putin urmatoarele informatii :
a) descrierea tipului si clasei de titluri de capital oferite
b) o scurtă descriere a caracteristicilor esențiale şi a riscurilor asociate cu investirea în titlurile de valoare în cauză , inclusiv drepturile ce derivă din acestea.
c) indicarea dacă titlurile de capital sunt înregistrate la Registrul Comertului sau la un Registru Independent al Actionarilor, conform art. 180 din Legea nr. 31/1990 a societăţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În acest din urmă caz trebuie specificat numele şi adresa entității responsabile cu păstrarea înregistrărilor .
d) descrierea drepturilor conexe titlurilor emise , precum şi forma de exercitare a lor, inclusiv orice limitări ale acestor drepturi, informații cu privire la convertibilitatea titlurilor sau existenta unor acorduri sau restrictii la vânzare sau răscumparare.

Art. 25. Informații despre oferta de titluri de creanţă.
1) Finanțarea participativa a proiectelor prin emiterea de titluri de creanţă trebuie să conţină cel putin următoarele informaţii :
a) o scurtă descriere a caracteristicilor esențiale ale creditului, precum şi riscurile asociate cu investiția .
b) se indică dacă împrumutul se va implementa printr- un act autentic .
c) descrierea drepturilor ataşate la credite şi modul de exercitare a acestora, inclusiv orice limitări ale acestor drepturi. Informațiile cu privire la compensarea şi amortizare de credite, precum şi limitările cesionărilor acestora trebuie să fie menţionate expres.
2) Dezvoltatorul de proiect va oferi prin intermediul Platformei de finanţare participativă, următoarele informații pentru a clarifica condițiile in care investitorii sunt implicați în proiectele de finanţare participativă :
a) tipul de credit, valoarea totală a împrumutului şi durata contractului de împrumut.
b) sediul social.
c) rata dobânzii aferente creditului şi dobânda anuală efectivă .
d) costul total al creditului, inclusiv dobânda , comisioanele, taxele şi orice alte costuri şi cheltuieli ale serviciilor de acces
e) suma, numărul şi frecvența plăților care trebuie achitate de către dezvoltator
f) rata dobânzii de întârziere , precum şi măsurile pentru ajustarea acesteia şi , în cazul în care este necesar, taxele implicite şi o avertizare cu privire la consecințele în caz de neplată .
g) dacă garanțiile presupun existența sau absența unui drept de retragere şi de rambursare anticipată, precum şi , dacă este cazul , informațiile privind dreptul la despăgubiri al creditorilor.

Art. 26. Publicarea informațiilor de către platforma de finanțare participativă.
1) Pentru finanțarea proiectelor participative se vor lua măsuri potrivit cărora informațiile şi documentele furnizate de dezvoltator sunt complete, astfel cum se prevede în acest capitol, şi va afişa această informație pe site, astfel încât potențialii investitori să poată face o analiză a proiectului.
2) În cazul în care platforma de finanțare participativă utilizeaza un canal de comunicare între dezvoltatorul de proiecte şi potențialii investitori, va lua măsuri pentru ca toate informațiile trimise prin intermediul acestui canal să fie distribuite potențialilor investitori.
3) Platforma de finanțare participativă trebuie să aibă capacitatea să ofere investitorilor informațiile furnizate de dezvoltatori şi postate pe site, informaţii care trebuie să fie complete şi adecvate, în conformitate cu dispoziţiile prezentei legii.
4) Platformele de finanţare participativă pot stabili cerințe de raportare suplimentare față de cele prevăzute în prezentul capitol .

CAPITOLUL VI Protecţia investitorilor

Art. 27. Limite privind investiţiile în proiecte publicate pe platformele de finanţare participativă.
Platforma de finanţare participativă se va asigura că niciun investitor, persoana fizica :
a) nu se angajează să investească prin intermediul ei mai mult de 1.000 de euro în cadrul aceluiaşi proiect publicat de către aceeaşi platformă de finanţare participativă .
b) nu se angajează să investească prin intermediul ei mai mult de 5.000 de euro în toate proiectele publicate de aceeaşi platformă pentru finanțare participativă pentru o perioadă de 12 luni.

Art. 28. Cerinţe de informare anterioare implicării investitorului în proiect.
Înainte de a publica proiecte, fiecare platformă de finanţare participativă, prin site-ul pe care operează platforma de finanţare participativă trebuie să se asigure că investitorul este informat cu privire la următoarele riscuri:
a) finanțarea de proiecte participative nu este supusă autorizării şi supravegherii de către ASF, iar informaţiile cu privire la dezvoltator nu sunt verificate de ASF.
b) eliberarea titlurilor financiare in cadrul finantarii participative nu este supusă autorizării şi supravegherii de către ASF, iar informațiile furnizate de către emitent nu necesită examinarea ASF.
d) existenţa riscului de pierdere a capitalului investit şi, de asemenea, în cazul proiectelor ce presupun emiterea de titluri de capital, riscul de lichiditate si riscul de dilutie.
e) capitalul investit nu este garantat de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi Cooperaţie, Fondul Român de Contragarantare sau de Fondul de Garantare a Creditului Rural, de către fondul de investiții sau de garantare a depozitelor.

Art. 29. Informații oferite în perioada de participare .
1) Platformele de finanţări participative vor actualiza zilnic informaţiile de pe site-urile lor cu privire la stadiul participărilor la proiecte, pentru o informare corespunzătoare a dezvoltatorului de proiecte. Odată ce se împlineşte termenul limită pentru participare, platforma va trebui să promoveze finanțarea participativă în spațiul alocat pe site-ul său sau pe site-ul rezervat pentru proiectul respectiv .
2) Platformele de finanţare participativa trebuie să publice sau sa permita dezvoltatorului de proiect publicarea de actualizări ale documentaţiei prevăzute de proiect.
3) Dezvoltatorii de proiecte trebuie să informeze platformele de finanţări participative în vederea publicării pe site, cu privire la faptele şi circumstanțele considerate relevante pentru investitori.

Art. 30. Accesul la informaţii cu privire la dezvoltatorii de proiecte şi investitori.
1) Potentialii investitori pot accesa prin intermediul site-lui web toate informațiile primite de platforma pentru finanțarea participativă pe un anumit proiect .
2) După atingerea termenului limită pentru participare, informațiile, actualizările şi completările vor fi disponibile pentru investitori pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la anunțul de pe site-ul proiectului .
3) Platformele pentru finanţare participativă trebuie să pună la dispoziția investitorilor care solicită informații cu privire la proiecte pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la ştergerea anuntului de pe site-ul proiectului .
4) Platformele de finanțare participativa trebuie să păstreze datele proiectelor şi, după caz, ale fiecărei investiții individuale pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la termenului limita a proiectului.
5) Înainte de a publica informația, platforma de finanțare participativă o poate modifica, pentru o informare corectă şi o mai bună înțelegere de către utilizatori .
6) Platforma de finanțare participativă poate omite publicarea anumitor informații în cazul în care consideră că nu sunt necesare, ţinând însă cont de interesul potențialilor investitori. Cu toate acestea, platforma de finanţare participativă nu poate refuza cererea investitorilor care solicită acces la toate informaţiile.

CAPITOLUL VII Atribuțiile ASF

Art. 31. Sistem de monitorizare, de control și de sancționare .
Sunt supuse sistemului de monitorizare, control și de sancționare potrivit dispoziţiilor prezentei legi :
a) Platformele de finanțări participative .
b) Persoanele fizice și juridice, în scopul controlului activităţii acestora, referitoare la activtăţile desfăşurate prin intermediul platformelor de finanţare participativă.

Art. 32 . Atribuțiile ASF
1) ASF are rol de supraveghere a persoanelor juridice în conformitate cu art. 12 în ceea ce privește proiectele de participare de finanțare reglementate de prezenta lege.
2) Persoanele fizice și juridice au obligația de a pune la dispoziția ASF înregistrări și documente, respectiv orice suport care poate fi considerat necesar, inclusiv software-ul, pentru realizarea verificărilor.
3) În exercitarea atribuțiilor prevăzute la alin. 1 și alin. 2 , ASF va lua toate măsurile necesare pentru exercitarea funcțiilor sale în conformitate cu reglementările sale de supraveghere și de inspecție.

Art. 33 . Comunicări către ASF
1) Platformele de finanțare participativa trebuie să trimită ASF informații referitoare la schimbări în structura de conducere și acţionariat .
2) Platformele de finanțări participative trebuie să trimită ASF, in termen de 5 luni de la sfârșitul anului financiar, următoarele documente și informații:
a) situațiile financiare aprobate.
b) un raport care va conține :
1. un rezumat al proiectelor publicate pe site și al proiectelor care n-au fost finantate
2 atunci când este cazul, stadiul procedurilor judiciare.

Art. 34. Contravenţii
1) Potrivit prezentei legi constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât constituie infracţiuni, conform legii penale:
a) Furnizarea de servicii pentru platformele de finanțări participative fără înregistrarea obligatorie în conformitate cu capitolul IV .
b) Efectuarea de activități care nu apar pe înregistrarea de finanțare de către platformele de finanțări participative.
c) Înregistrare unei platforme de finanțare participativă prin declarații false sau alte mijloace neregulamentare .
d) Refuzul sau împotrivirea cu privire la verificările efectuate de ASF
2) Potrivit prezentei legi constituie contravenţii următoarele fapte
a) Nerespectarea totală sau parțială a obligațiilor de informare în conformitate cu art. 22- art. 25, atunci când relevanța informațiilor sau întârzierea cu care ar fi fost publicate a împiedicat în mod serios evaluarea naturii entității și a activităților sale, sau astfel de informații se bazează pe informații inexacte sau false, sau în orice caz de aceeaşi natură.
b) Lipsa de proceduri și mijloace pentru a se asigura respectarea limitelor prevăzute la art. 27.
c) Absența informării cu privire la finanţare prevăzută la art. 21 alin. 5.
e) Încălcări repetate ale obligațiilor de acces la informații în temeiul art. 30 al platformei de finanțare participativă.

Art. 35. Sancţiuni
1) În situaţia încălcării prevederilor prezentei legi se impun următoarele sancţiuni:
a) O amendă care poate ajunge la de cinci ori profitul brut realizat ca urmare a unor acte sau omisiuni care constituie o infracțiune sau 20.000 de euro, echivalent lei, în cazul prevăzut la art. 34 alin. 1 lit. a).
b) Interzicerea înregistrării ca platformă pentru finanțare participativă pentru o perioadă de maximum cinci ani în cazul prevăzut la art. 34 alin. 1 lit. b).
c) Revocarea înregistrării în cazurile prevăzute la art. 34 alin. 1 lit. a) şi lit. b).
d) Revocarea funcţiei de administrare sau de management pe care o ocupa persoana sancţionată într-o platformă de finanțare prticipativă , cu interzicerea deţinerii unui funcţii de administrare sau de management în orice altă platformă de finanțare participativă pentru o perioadă de maxim zece ani în cazul prevăzut la art. 34 alin. 1 lit. c).
e) amendă în cuantumul valorii celei mai mari dintre următoarele: dublul profitului brut realizat ca urmare a unor acte sau omisiuni care constituie o infracțiune sau 10.000 de euro, în cazul prevăzut la art. 34 alin. 2 lit. a).
b) Suspendarea funcționării unei platforme pentru finanțare participativă pentru o perioadă care nu depășește un an, în cazurile prevăzute la art. 34 alin. 2 lit. b) şi art. 34 alin. 2 lit. e).
c) Suspendarea exercitării funcției administrative sau de conducere de către reprezentantul unei platforme pentru finanțare participative pentru o perioadă care nu depășește un an. în cazul prevăzut la art. 34 alin. 2 lit. e).

Capitolul VIII. Dispoziţii finale

Art. 36 Registrul platformelor de finanţare participativă
ASF va întocmi şi ţine registrul platformelor de finanţare participativă, al cărui model se aprobă prin ordin al preşedintelui ASF

Art. 37 Emiterea normelor
Normele prevăzute în prezenta lege vor fi emise de ASF în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Art. 38 Intrarea în vigoare
Prezenta lege intră în vigoare la 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, Partea I.