Share

Deficiențe de calificare la nivel european

Logo

Foarte multe IMM-uri sunt afectate la nivel european de lipsa de pregătire profesională a forței de muncă active.
Dacă analizăm previziunile cu privire la situația pieței muncii pentru următoarele decenii, vom observa că peste 20 de ani vor exista aproximativ 50 de milioane de locuri de muncă neocupate dedicate persoanelor calificate într-un anumit domeniu. Unele țări, printre care Germania, Marea Britanie și Belgia au raportat deja un deficit de personal calificat în unele domenii precum sănătate, știință, tehnologie și inginerie.
Conform unui studiu elaborat de Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale publicat în 2015, 40% dintre companiile europene susțin că întâmpină dificultăți în identificarea unor noi angajați cu abilitățile necesare pentru nevoile impuse de activitatea companiei. Dificultatea în găsirea celor mai potriviți angajați pentru posturile disponibile reprezintă unul dintre cele mai mari obstacole în creșterea productivității unei companii. Parlamentul European a publicat în anul 2015 un raport cu privire la problemele pieței muncii, menționând că acest decalaj de calificare al forței de muncă are un impact negativ asupra productivității companiilor din toate sectoarele, între 5 și 20% dintre companii raportând că sunt afectate de acest aspect.
Deficitul de calificare este cu atât mai problematic la nivelul IMM-urilor, care au tendința de a se axa pe un anumit domeniu specific, având nevoie în permanență de forță de muncă nouă calificată, mizând totodată pe minimizarea costurilor. Situația va deveni curând problematică pentru IMM-uri, cu grave consecințe asupra economiei europene. Experții și analiștii au sugerat o serie de soluții pentru remedierea problemei, încurajând în special mobilitatea internațională a forței de muncă.
Și noi suntem de acord cu aceste recomandări, iar într-un material viitor vom menționa cum acest deficit va fi redus prin intermediul proiectului MobiliseSME.

www.mobilisesme.eu