Share

Eşti pregătit să devii antreprenor? – Progamul Erasmus for Young Entrepreneurs iți arată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi

Personalitatea antreprenorului este un element determinant care condiționează reușita sau eșecul unui proiect de afacere.

Antreprenorul este factorul principal al succesului afacerii proprii. El este persoana care a identificat oportunitatea oferită de piaţă, are motivaţia, perseverența şi abilitatea de a mobiliza resursele necesare pentru a o fructifica.

Un antreprenor de succes trebuie să aibă:

  • Dorinţa de a câştiga: Antreprenorii examinează o situaţie și determină cum îşi pot mări şansele de câştig.
  • Iniţiativă şi responsabilitate: Antreprenorii au fost întotdeauna consideraţi persoane independente, ei caută şi preiau iniţiativa, se pun în situaţii în care sunt personal răspunzători pentru succesul sau eşecul întregii operaţiuni.
  • Orientare spre oportunităţi: Un lucru care îi diferenţiază clar pe antreprenori este concentrarea spre oportunitate, mai mult decât spre resurse, structură sau strategie.
  • Toleranţă pentru eşec: Antreprenorii folosesc eşecul ca pe o experienţă din care pot învăţa ceva. Cei mai eficienţi antreprenori sunt cei care se aşteaptă la dificultăţi şi nu sunt dezamăgiţi, descurajaţi sau deprimați de un eşec.
  • Determinare şi perseverenţă: Determinarea puternică şi perseverenţa îl ajută pe antreprenor să facă faţă oricăror greutăţi pe care alte persoane le-ar considera insurmontabile, şi chiar pot compensa lipsa de experienţă şi de îndemânare a personalului angajat.
  • Încredere în sine şi optimism: Deşi antreprenorii întâmpină, adesea, obstacole majore, încrederea în abilităţile personale îi determină să le depăşească şi îi face pe ceilalţi să-şi menţină propriul optimism.
  • Realizarea viziunii: Antreprenorii ştiu unde vor să ajungă. Ei au o viziune sau un concept despre ceea ce vor să fie firma lor.
  • Creativitatea şi spiritul de inovaţie: Antreprenorii găsesc soluții creative și caută în permanență să inoveze.
  • Independenţa: Frustrarea în faţa sistemelor birocratice, împreună cu dorinţa de a «face diferenţa» îi definesc pe antreprenori drept nişte persoane foarte independente care doresc să facă lucrurile în felul lor.
  • Lucrul în echipă: Dorinţa de independenţă şi autonomie nu îl opreşte pe antreprenor să lucreze bine în echipă.

Progamul Erasmus for Young Entrepreneurs – te ajuta sa iti dezvolti abilitatile antreprenoriale

Obiectivul general al programului Erasmus for Young Entrepreneurs este de a oferi noilor antreprenori posibilitatea de a lucra împreună cu un antreprenor experimentat dintr-o altă țară participantă și de a-şi consolida competenţele necesare pentru iniţierea şi dezvoltarea propriei afaceri.

Cine poate beneficia de program?

  • Noii antreprenori (new entrepreneurs – NE) – cei care intenționează să își lanseze propria afacere sau care deja au inițiat o afacere în ultimii 3 ani.
  • Antreprenorii gazdă (host entrepreneurs – HE) trebuie să deţină sau să administreze un IMM în Uniunea Europeană de cel puţin 3 ani.

Ce facilități acordă programul?

Programul facilitează realizarea de stagii în străinătate, cu durata cuprinsă între 1 lună și 6 luni, parţial finanţate de Comisia Europeană. Noii antreprenori primesc o alocație financiară destinată acoperirii costurilor cu transportul și cazarea. Cuantumul acesteia depinde de țara aleasă ca destinație pentru schimbul de experiență şi variază între 530 şi 1.100 de euro pe lună.

Cum poți participa la program?

Programul este gestionat prin intermediul unei rețele de puncte de contact locale (Camere de comerţ, incubatoare de afaceri şi alte organizaţii care sprijină IMM-urile) numite organizaţii intermediare (OI), prezente în ţările participante la program.

Atât noii antreprenori, cât şi cei cu experienţă trebuie să aplice pentru program prin intermediul paginii web: www.erasmus-entrepreneurs.eu și să intre în contact cu organizaţia intermediară cu care doresc să colaboreze. Pentru înscriere, noii antreprenori trebuie să pregătească următoarele documente: CV în format Europass, motivaţia participării la Programul Erasmus for Young Entrepreneurs și un plan de afaceri.

Informatii suplimentare: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/