Share

Follow-up

FOLLOW-UP
Seminar: TINERII INTREPRINZATORI EUROPENI
Informare, Inovare si Institutii – Cum Europa poate sprijini afacerile

Comitetul Economic si Social, Brussels, 19-20 noiembrie 2009

In cadrul Comitetului Economic si Social European a avut loc in perioada 19-20 noiembrie seminarul dedicat tinerilor intreprinzatori europeni, TINERII INTREPRINZATORI EUROPENI – Informare, Inovare si Institutii. La seminar au fost invitati 39 tineri intreprinzatori din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, lideri si vectori de opinie in tarile din care provin. Cei 39 de tineri au reprezentat companii, organizatii patronale membre ale CESE, organizatii de tineri intreprinzatori.

Vezi galerie foto aici

Dintre moderatori si vorbitorii la eveniment, mentionam:
•    Henry Malosse, presedintele Comitetului Economic si Social European, Grupul 1, Angajatori
•    Christian Weinberger, consilier in cadrul DG Enterprise and Industry
•    Andrea Benassi, secretar general UEAPME
•    Ben Butter, director de afaceri EUROCHAMBRES
•    Maria – Fernanda Fau, departamentul de comunicare al BUSINESSEUROPE
•    Julius Witteveen, consilier EUROCOMMERCE
•    Membrii ai CESE: Brenda King, Madi Sharma, Jaroslaw Mulewicz, Pedro Almeida Freire, Birgit Fular, Sylvia Gauci

Lucrarile s-au desfasurat in prima parte a zilei de 19 noiembrie, in plenul CESE, invitatii prezentand activitatile si preocuparile organizatiilor pe care le reprezinta privind imbunatatirea dialogului la nivel european in relatie cu institutiile europene.
In cea de a doua parte a zilei, lucrarile s-au desfasurat pe grupuri de lucru, cele 3 grupuri de lucru fiind:
1.    Grupul de lucru 1: Cum sprijinim tinerii intreprinzatori europeni sa comunice mai eficient cu institutiile europene?
2.    Grupul de lucru 2: Cum sprijinim IMM-urile europene? (legislatie, fonduri, networking) (Focus pe microcreditare si acces la finantare)
3.    Grupul de lucru 3: Cum cream legaturi cu alte IMM-uri europene? (Focus pe diferentele culturale: cazul EU-Japonia)

Concluziile celor 3 grupuri de lucru au fost prezentate in plen, in data de 20.11.2009, de catre raportorii alesi de fiecare grup in parte: Florin JIANU reprezentantul Romaniei – raportor pentru grupul de lucru 1, Sandra Maria Miegl reprezentanta Austriei – raportor pentru Grupul de Lucru 2, Sabina Klimek reprezentanta Poloniei – raportor pentru Grupul de Lucru 3.

Dintre topicele dezbatute si concluziile seminarului mentionam:

-    Redefinirea conceptului de ‚tanar intreprinzator’ prin referirea la 2 aspecte:
1.    NOU INTREPRINZATOR este persoana care initiaza o afacere start-up indiferent de varsta biologica din momentul initierii afacerii
2.    TANAR INTREPRINZATOR este persoana cu varsta cuprinsa intre 18-40 de ani care conduce o afacere, aceasta neinsemnand in mod necesar ca este o afacere de tip start-up (exemplul colegilor de la Young Leaders of Greece care au membri tineri cu varsta de aproximativ 30 de ani care conduc afaceri cu peste 2000 de angajati
3.    
-    Permanentizarea dialogului cu institutiile europene privind problematica tinerilor intreprinzatori
o    Proiectul – TINERII INTREPRINZATORI EUROPENI AMBASADORI/ YOUNG EUROPEAN ENTREPRENEURS AMBASSADORS
o    Dialog permanent cu CESE

-    Intarirea capacitatii institutionale a organizatiilor nationale ale tinerilor intreprinzatori

-    O promovare mai buna a antreprenoriatului si a tinerilor intreprinzatori in randul tinerilor si a societatii in general (Does your country has a positive attitude towards success?)
o    ZIUA TANARULUI INTREPRINZATOR EUROPEAN – Dialog direct intre tinerii intreprinzatori si institutiile europene: Comisia Europeana, Consiliul European, Parlamentul European

-    Cercetari calitative si cantitative la nivel european privind tinerii intreprinzatori: numarul IMM-urilor conduse de tineri intreprinzatori, numarul afacerilor start-up initiate de noi intreprinzatori, reglementari administrative si fiscale referitoare la tinerii intreprinzatori in statele membre si modele de best practice, etc.

Reprezentantul Comisiei Europene, DG Enterprise and Industry, dl Christian Weinberger, a subliniat 2 dintre initiativele care au pornit din cadrul Grupului de Lucru 1, punand accentul pe o mai buna promovare la nivel european a tinerilor intreprinzatori si un dialog permanent pe problematica acestora, ambele initiative dorindu-se a se transforma in programe ale Comisiei Europene.

Brussels, 19-20 noiembrie 2009

Florin Jianu,
Preşedinte PTIR